Portparol niških studenata o susretu i razgovoru

Isečena replika

NIŠ - ,,U Predsedništvo Republike Srbije, kod predsednika Slobodana Mloševića, nisam išao u svoje lično ime, već kao predstavnik 15.000 niških studenata. Nema potrebe da iznosim svoje lične utiske o tom susretu", kaže u izjavi za "Blic" portparol studentskog protesta u Nišu Nikola Božinović, student IV godine Elektronskog fakulteta, sa visokim prosekom.
Još uvek vidno icrpljen, Božinović kaže da je u izveštajima državnih medija u jednom delu isečena samo replika studenata da opozicioni lideri nisu i njihovi lideri. "To je za nas bilo uvredljivo. Mi protestujemo kao građani i studenti, i nismo vezani ni za kakvu političku organizaciju, već mislimo svojom glavom", kaže Božinović, uz opasku da nema potrebe da daje bilo kakve komentare povodom izveštaja RTS.
Vladimir Trajković, student V godine Elektronskog fakulteta, jedan od studenata-šetača, za "Blic" kaže da je ostatak ekspedicije "osvajanje vrha Srbije" primljen u zgradi Predsedništva, gde su razgovarali sa čuvenim Sentom, šefom obezbeđenja predsednika Republike.
"Senta nam je rekao da se studenti Niša odlično hrane u menzama, kao i da se pola Niša takođe hrani u menzama niških fakulteta. Na to zapažanje neko od članova ekspedicije je dobacio da, kada bi se otvorila narodna kuhinja u Nišu, druga polovina bi se ovde hranila", kaže Trajković.
Većina od 14 (od ukupno 17) učesnika ekspedicije juče je u raz­govoru za "Blic" istakla da se novinari uglavnom raspituju za susret sa Miloševićem, a "niko ne pita kako smo prošli na putu do Beograda." "Šta biste i da li biste išta pisali da nas Milošević nije primio?" - pitaju studenti.
Božinović, koji je već naglasio da o susretu sa predsednikom Srbije ne želi da govori, "jer je već sve rečeno na konferenciji za štampu u Beogradu", kaže da su na oko 50 km od Beograda za pola sata dobili oko 300 pejdžer poruka.
"Sve su to bile poruke podrške. Između ostalih, od redakcije "Sportskog žurnala", pojedinih novmara RTS, BK Telekoma, rok-grupe 'Bjesovi', Nede Arnerić i, na kraju, od Bel Padžeta", kaže Božinović. On ističe da ih je ispred Požarevca u dva noću, po izuzetno hladnom i maglovitom vremenu, dočekala starija gospođa sa vrućom kafom. Po njegovim rečima, jedino su zastali na pet minuta kod Velike Plane, gde su pojeli sendvič sa prasetinom, jer su želeli da ispoštuju ljude koji su im to pripremili.

T.S.